Job Shadowing a Itàlia 2024 (Pepe)

1r Dia (22/03/2024)

Cap a les 6 del matí vaig agafar el meu vol directe cap a Turín des de València on començaria aquest Job Shadowing a Pinerolo, a l’Istituto Michele Buniva. Aquesta vegada, aprofitant que vaig a realitzar un Job Shadowing a Itàlia, van venir amb mi tres alumnes que estaran 3 mesos fent pràctiques també, dos de SMX i una d’APD.
En arribar a l’aeroport de Turín, ja tenia llogat un cotxe per portar els alumnes als seus respectius llocs de pràctiques. Primer vam anar a l’Instituto Comprensivo de Cavour, on una de les nostres alumnes farà les pràctiques. Ens van rebre els professors Alessandro, Giovana i la directora Anna.
Després vam anar al centre de Formació Professional “Fondazione ENGIM”, situat al municipi de Pinerolo, on faran pràctiques dos dels nostres alumnes de SMX.
Aquesta Fundació també es troba en 6 municipis més. Concretament el de Pinerolo és el més gran de tots i disposa de 6 cicles professionals: perruqueria, mecànica, automoció, comerç, electricitat i fusta. Ofereix formació professional per a estudiants i formació laboral per a adults (amb cursos de menys hores). 
Vaig compartir la visita amb el director del centre, Andrea, un professor tècnic, Cristian, i una professora, Elena, de les matèries comunes, els quals van ser molt amables.
Finalment, vam anar a Visicom, l’altre lloc on els alumnes de SMX realitzaran les pràctiques. En aquesta empresa es dediquen principalment a la reparació d’impressores i màquines enregistradores, entre altres.

2n Dia (23/03/2024)

Avui, aprofitant el cap de setmana, he anat a fer turisme a la ciutat de Torí, on he pogut gaudir recorrent la ciutat i visitant diversos llocs com la “Piazza Vittorio Veneto”, el riu “Po”, el “Palazzo Reale”, la “Piazza San Carlo”, “Porta Palatina”,...




i a més he pogut degustar un dels plats de pasta tradicionals del lloc.


3r Dia (24/03/2024)

Avui he visitat Pinerolo, on he recorregut els carrers del casc antic, una meravella, i a més he visitat la “Basilica di San Maurizio” situada a uns 500 metres amb unes vistes espectaculars.



Després he fet un descans per dinar i degustar la pasta “Orecchiette”.


En tornar a Cavour, he anat a passejar pel Parc Natural de la Rocca. La Rocca és una punta alpina que emergeix durant uns 162 metres dels depòsits al·luvials de la Vall del Po. Al llarg del recorregut per als vianants, es poden trobar, a més de diversos camins, fonts, bancs i taules de pedra.


Al cim, accessible a peu en 15-20 minuts des del poble, hi ha àrees per relaxar-se còmodament, amb un incomparable panorama de 360° de muntanyes i planures, des dels Alps Marítims fins els Peninos. Un passeig realment agradable.



4t Dia (25/03/2024)

Durant el període de Job Shadowing, vaig tenir el privilegi de col·laborar amb el professor de laboratori d'Informàtica, el Prof. Francesco Paolo Messina, de l’Istituto Michele Buniva, amb el qual compartim les seves habilitats i experiències en el camp de l'ensenyament.


Les activitats es van centrar en l'ensenyament pràctic de diverses disciplines, incloent Informàtica Bàsica.
GPOI (Gestió de Projectes i Organització Empresarial) i sistemes i xarxes en diverses classes de diferents nivells.


Vaig poder conversar i comparar els sistemes de formació professional espanyol i italià. Com a principals diferències, a Itàlia la formació professional és competència regional i no té una dotació econòmica molt elevada. Els centres són concertats, és a dir, centres privats subvencionats per l’administració regional. Tenen molts professors tècnics que treballen en el seu propi negoci i al mateix temps donen classe. Els cicles formatius tenen una part comuna de matèries i una part específica. La majoria fan unes 800 hores de pràctiques en les empreses.



Alguns dels mètodes que utilitzen i que considere eficients, és tenir tres professors a l’aula, un de teoria, un altre de pràctiques i un de reforç, d’aquesta forma ajuda a l’alumnat a reforçar l’aprenentatge i a obtenir una millor atenció personalitzada.


Hem aprofitat un descans de 50 minuts per anar a dinar amb Francesco i Luca, el company de teoria, i poder seguir parlant del sistema educatiu espanyol, ja que ells estaven molt interessats en la forma de la distribució dels nostres cicles formatius.

5t Dia (26/03/2024)

Amb les classes del cinquè any, ens vam enfocar en la Gestió de Projectes i Organització Empresarial. Durant aquestes lliçons, vam treballar en la correcció i avaluació del pressupost previst, el pressupost real i el diagrama de Gantt relacionats amb la creació d'un lloc de comerç electrònic. Aquestes activitats van proporcionar als estudiants una visió pràctica de la gestió de projectes empresarials.



A la nit vaig anar a sopar amb Francesco, la seva dona i el seu germà a “San Secondo”, un poble preciós on la pizza estava boníssima.


6t Dia (27/03/2024)

En els cursos de Sistemes i Xarxes, vam realitzar diverses activitats a diferents nivells de complexitat. En les classes del tercer any, ens vam centrar en la construcció d'arxius “batch” en el sistema operatiu Windows, proporcionant als estudiants una visió pràctica de les operacions d'automatització.


En les classes del quart any, vam utilitzar l'aplicació "Strage", una eina de generació i correcció automàtica de preguntes, per dur a terme una prova d'avaluació. Això va permetre que els estudiants es familiaritzaren amb els mètodes d'examen de les certificacions de Cisco Academy, preparant-los eficaçment per a futures carreres professionals en el camp de les xarxes i les telecomunicacions.


En les lliçons de les classes del cinquè any, vam organitzar una simulació de "examen de maduresa", proporcionant als estudiants un escenari en el qual dissenyar una infraestructura de xarxa i justificar les seves eleccions. Aquest exercici va estimular el pensament crític i la capacitat de resolució de problemes dels estudiants.


La professora Paola, encarregada del Projecte Erasmus+ del centre, estava molt interessada en la forma de treballar nostra ja que ells solament fan intercanvis i els agradaria també poder fer Job Shadowing i que els alumnes fessin pràctiques fora d’Itàlia. Vam anar a dinar per poder parlar tranquil·lament i intercanviar els números de telèfon per estar en contacte.


Vaig tenir l'oportunitat de conèixer i comparar les metodologies educatives italianes amb les espanyoles, ampliant així el meu repertori d'enfocaments educatius. Hem aprés sobre el cicle escolar i els diferents itineraris que té l'alumnat per a la seva formació professional, així com les diferents maneres d'avaluar i el sistema per a aconseguir la titulació.

M’han explicat el funcionament del sistema educatiu d’Itàlia i qüestions relacionades amb l’organització d’un centre educatiu. Com a informació a destacar, els directors dels centres passen una prova i, si la superen, mantenen el càrrec de manera permanent.
Els professors que m’han atès han estat molt amables amb mi i ens hem intercanviat telèfons i correus per poder iniciar futurs projectes Erasmus el proper curs.


Ha resultat una visita molt profitosa.

Comentarios

Entradas populares de este blog

JOB SHADOWING A BRUSEL.LES

El diari d'Iris III